ORAC

Az https://www.egeszsegtaplalkozas.shp.hu cikke alapján!

ORAC érték pdf letöltés

 

Szabad gyökök és antioxidánsok 2

  

Az antioxidánsok olyan anyagok, amik védik a kályhánkat a kiégéstől, azaz megkötik a szabad gyököket, a legtöbb, önmaga feláldozásával!


Az antioxidáns enzimek, amik az egyik fő védelme a szervezetnek a szabad gyökök ellen, nyomelemek megfelelő napi mennyisége nélkül nem működnek!


Várhatóan  az antioxidánsoknak olyan nagy szerepe lesz egészségünk szempontjából az elkövetkező években, mint amilyen az antibiotikumoknak volt 50 évvel ezelőtt.  

Ha Q10-et juttatunk a szervezetbe az a mitokondriumokat védi a károsodástól. Mivel az ATP (adenozin-trifoszfát) szintézisében is részt vesz, ezen az úton is javítja a sejt energiatermelését. Idősődő sejteknél nagyon erős öregedés-gátló anyagként viselkedik, képes lelassítani a biológiai órát. 

Az antioxidánsok kombinációban hatásosak. A C-vitamin, vízoldékony, főként a vérben és a sejtközti folyadékban nyújt védelmet. Az E vitamin és más zsíroldékony antioxidánsok (karotinoidok, Q10) a koleszterint és a sejtmemránokat védik. A glutation a legfontosabb a sejt belsejében (a szervezet magais állít elő). A Q10 a mitokondriumok belsejét, a béta karotin a mitokondriumok sejtfalát védik. Antioxidáns enzimek (amik nyomelemek jelenlététől függenek) mindenhol jelen vannak. A flavonoidok a DNS-t veszik körül.


Tehát a titok az antioxidánsok megfelelő kombinációja.


Egyetlen antioxidáns sem biztosít önmagában védelmet! Bizonyos antioxidánsok csak mások jelenlétében működnek tökéletesen: az E vitamin és a karotinoidok csak C-vitamin jelenlétében képesek megvédeni a membránokat. Az antioxidáns enzimek működése szempontjából kulcsfontosságú nyomelemek pl.: szelén, réz, cink, mangán és a vas.

 

ORAC érték (Oxygen Radical Absorbance Capacity)  oxigéngyök megkötő képesség. Ezt azért találták ki, mert így összehasonlíthatóvá válnak különböző táplálékok, készítmények. A tökéletes egészséghez napi 3-5.000 ORAC értékű élelmiszer elfogyasztására volna szükség. Ha naponta 5X fogyasztunk zöldséget és gyümölcsöt, akkor kb. 1.500 ORAC értéket biztosítunk a szervezetünknek. Érdekességképpen: a tipikus A-Z vitamin étrendkiegészítők átlagos antioxidáns értéke 100 alatt van, így hamis biztonság érzetet adnak.

 


Az antioxidánsok 3 fő védelmi vonala:

-         Antioxidáns enzimek (nyomelemekkel),

-         Antioxidáns tápanyagok (A, C, E vitamin, B vitaminok, Q10,                         flavonoidok, karotinoidok kombinácója),

-         Antioxidáns alkotóelemek: a szervezet állítja elő őket a táplálékból pl.: melatonin, glutation, ösztrogén, alfa-liponsav, Q10.

Ezek együttesen egy „védelmi pajzsot” alkotnak. Szinte senki nem juttatja be ezeket az alkotóelemeket megfelelő arányban és mennyiségben. Ez az oka annak, hogy többségünk szabad gyökök kiváltotta betegségben hal meg.


A természetben hol találhatók antioxidánsok? Szinte minden ételben megtalálhatók, nélkülük az étel rendkívül gyorsan oxidálódna és megromlana (pl. a félbevágott alma barnulása). A húsban, tejben, tojásban található antioxidánsok főzéssel elbomlanak, ha nyersen fogyasztanánk, a gyomorsav bontaná el őket. A gyümölcsök és zöldségek antioxidánsai túlélik a mérsékelt hőkezelést, könnyen felszívódnak.


Mi a szerepe az antioxidánsoknak a növényekben? Megvédik a növényt az U.V. sugárzás okozta oxidatív károsodástól, általában a növény külső részén (U.V.) és a mag körül (DNS) találhatók.

A növényvilág csodálatos színspektrumát az antioxidánsoknak köszönhetjük. Ha egy gyümölcs vagy növény megbarnul, azt az oxidáció, az antioxidánsok lebomlása okozza.


Az emberben ugyanezzel a mechanizmussal védi meg az elfogyasztott E, C-vitamin és béta karotin a radioterápiával kezelt pácienseket az ionizáló sugárzástól. Az utóbbi 10 évben intenzív kutatások folytak az egyes antioxidánsok szerepének tisztázására az ideális kombináció megtalálása érdekében.

Milyen lehet a tökéletes kombináció?

Megállapították, hogy betegség-megelőző hatásuk sokkal erősebb kombinációban, mint egyesével. Az egyes tápanyagokban mindig antioxidánsok kombinációja található, a táplálékkiegészítő ipar megjelenése előtt csak így juthattunk hozzájuk. Sok termék béta-karotint tartalmaz önmagában, holott a természetben több mint 600 féle karotinoid található. És ez is csak az egyik csoportja az antioxidánsoknak.


Meghatározták az ‘antioxidáns ciklust, amely nem más, mint az a láncreakció, ahogy a különböző antioxidánsok a szervezetben együttműködve hatástalanítják és vízoldékonnyá teszik a szabad gyököket.


Létezik tökéletes kombináció?

Ha nincs E vitamin oxidálódnak a zsírsavak (Lipidek).

Az E vitamin elkapja a szabad gyököt (átad elektront), viszont oxidálódik, azaz szabad gyökké válik.

A karotinoidok átadnak elektront az E vitaminnak, de szabad gyökké válnak. Az E vitamin viszont visszaalakul.

Minden antioxidáns rendszer alapja a C-vitamin. A C-vitamin kulcsfontosságú antioxidáns. Akár a sejtek közötti térből vagy a vérből, akár a sejt belsejéből érkezik a szabad gyök támadás. Az oxidálódott karotionidoknak a C-vitamin ad át elektront. Így azok visszaalakulnak. A C-vitamin viszont vízoldékony és a vizelettel távozik.


E vitamin > Karotinoidok > C vitamin > vizelet.


C, E vitaminok és karotinoidok kombinációja képes megvédeni a lipideket, de a fehérjéket nem. A fehérjék védelme érdekében flavonoidokat vagy glutationt vagy mindkettőt alkalmaznunk kell.


Az alábbi betegségek bizonyítottan összefüggenek a flavonoidok csökkent bevitelével:

 - arthritis,

 - asztma,

 - szív-és érrendszeri betegségek,

 - Alzheimer-kór,


Ezen kórállapotokért valószínűleg az immunrendszer megbomlott egyensúlya felelős, a gyulladást gátló anyagok jelentősen csökkent bevitele miatt


Antioxidáns egyedi adagolása, mind elméletileg, mind a gyakorlatban teljesen helytelen.

Az egyetlen antioxidáns a Q10, amely egyedül is megállja a helyét. Ráadásul az egyetlen ismert antioxidáns, ami önmaga nem válik szabad gyökké!

Forrás: Dr. Ládi Szabolcs: Szabad gyökök és antioxidánsok című 2008-as előadása Neways szemináriumon.

 

 

Betegségeink nagy része szabad gyökök okozta károsodások miatti elváltozások. Úgy kellene táplálkoznunk, hogy a megfelelő tápanyag bevitel mellett, antioxidáns szintünk is megfelelő legyen.

 

Szerencsére ez nem ellentétes egymással, a legtöbb tápanyag egyben antioxidáns is. Ezért fontos a megfelelő táplálkozás, ami legtöbb esetben csak táplálék kiegészítőkkel érhető el.

 

Megfelelően táplálkozunk? Jó állapotban van az immunrendszerünk, azaz az antioxidáns szintünk elég magas? Lemérhető ez valamin?

 

Ha ritkán vagyunk betegek, míg mások "kidőlnek" mellőlünk. Jól érezzük magunkat (jó a közérzetünk), rendben van az emésztésünk, akkor nagy valószínűséggel rendben van az immun rendszerünk. 

 

Nézzünk számértékeket 100 gramm termékre (vagy amennyi fel van tüntetve):


Acticoa (magyar) antioxidáns csoki: 46.000.
Nyers kakaóbab:26 ezer
Mango: 17-24 ezer.
Szárított kínai farkasbogyó (Goji Berry): 33.300.
Aszalt szilva: 5.770.
Acai Berry: 3.800.

Cascading Revenol
(Neways termék: 10 órán keresztül véd!):
3.600.
Gránátalma: 3.307.
Mazsola: 2.830.
Fekete áfonya: 2.400
Szeder: 2.036.
Földi szeder: 2.036.
C vitamin: 1.890/1.000mg.
Kelkáposzta 1.770.
Tőzegáfonya: 1.750.
Fokhagyma: 1.662.
Méz: 1.640.
Eper: 1.546.
E-vitamin: 1.350/1.000IU.
Spenót: 1.260.
Málna: 1.220.
Tök: 1.150.
Acai: 1026
Kelbimbó: 980.
Szilva: 949.
Brokkoli: 890.
Cékla: 840.
Revenol (Neways termék): 800.
Avokadó: 782.
Narancs: 750.
Piros szőlő: 739.
Paprika: 710.
Cseresznye: 670.
Kiwi: 610.
Szárazbab: 503.
Grapefruit: 495.
Rózsaszín grépfruit: 483.
Fehér szőlő: 460.
Veteménybab: 460.
Hagyma: 450.
Kukorica: 400.
Karfiol: 385.
Fagyasztott borsó: 346.
Burgonya: 300.
Káposzta: 295.
Kantalup dinnye: 252.
Sárgadinnye: 250.
Alma: 218.
Banán: 210.
Sárga répa: 210.
Alma: 207.
Paradicsom: 195.
Sárgabarack: 175.
Őszibarack: 170.
Körte: 134.
Honlap: https://www.egeszsegtaplalkozas.shp.hu